Cada 6 d’ abril es commemora el Dia Internacional de l’ Esport per al Desenvolupament i la Pau, amb l’ objectiu de conscienciar la població mundial sobre el paper fonamental de l’ esport en la promoció dels drets humans i el desenvolupament econòmic i social dels països. A més, el lema d’enguany ha estat “L’esport com a instrument per promoure societats pacífiques i inclusives”. Sens dubte, és una invitació a pensar en el significat més profund de l’esport i com aquest impacta en les nostres vides, especialment en les de les persones amb discapacitat.
Perquè per a moltes persones, l’esport no és només una activitat recreativa ni una competició. És una eina d’apoderament, inclusió, resiliència i construcció d’identitat. És un dret humà, una forma d’expressió i, moltes vegades, una porta a una vida més lliure i plena.
L’ esport com a dret, no com a via d’ exclusió
En la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD) de l’ONU, es reconeix expressament el dret a participar en activitats recreatives, esportives i culturals en igualtat de condicions. No obstant això, la realitat moltes vegades dista d’aquest ideal, tot i que cada vegada menys.
Les persones amb discapacitat enfronten nombroses barreres: des de la falta d’infraestructura accessible fins a l’escassa formació especifica en discapacitat i inclusió per part d’escoles esportives, entrenadors i professionals. Però també hi ha les barreres invisibles: els prejudicis, la subestimació, la mirada assistencialista o el silenci que les deixa fora de la conversa. I tanmateix, aquí hi són.
L’esport, una forma de dir: “estic aquí, i també tinc dret a participar”
L’esport és molt més que moure el cos. És fer comunitat, és connectar amb l’altre, és desafiar límits. Per a les persones amb discapacitat, representa:
- Una via per enfortir l’autoestima i l’autoconfiança.
- Un espai per al benestar físic i emocional.
- Un mitjà per desenvolupar autonomia, capacitats socials i habilitats de lideratge.
- Un canal per visibilitzar talents que moltes vegades passen desapercebuts.
- I sobretot, una manera de dir: “estic aquí, i també tinc dret a participar”.
Quan es practica en contextos inclusius, l’esport té un valor social incalculable: uneix, educa, trenca estigmes i canvia narratives. Ens obliga a mirar la diversitat humana amb uns altres ulls.
Un reconeixement real
És comú que s’utilitzin històries d’esportistes amb discapacitat com a exemples de “superació”, de vegades des d’un enfocament sensacionalista o emocional que minimitza la lluita estructural per l’accés, la visibilitat i la igualtat d’oportunitats.
Però l’esport no ha de ser vist com un “assoliment malgrat la discapacitat”, sinó com una expressió d’aptitud, voluntat i drets exercits en condicions moltes vegades desiguals.
Tractar aquests atletes, d’igual a igual, no per un acte de caritat ni d’admiració buida, sinó per un compromís amb una societat més justa, accessible i inclusiva.
El desafiament: repensar els nostres espais
Com estan pensats els nostres clubs, poliesportius, gimnasos, escoles i esdeveniments esportius? Quantes vegades pensem si les activitats que promovem són inclusives? Qui queden enfora per omissió o per falta d’accessibilitat?
La inclusió no és només adaptar un espai físic. És canviar mentalitats, capacitar professionals, obrir la participació, comunicar amb respecte i escoltar totes les persones . En aquest camí cap a un esport més just i inclusiu, la tasca d’entitats com FESA (Federació d’Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana) i FEDI CV (Federació d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual de la Comunitat Valenciana) és fonamental. Ambdues formen part activa de CERMI CV (Comitè d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana), i treballen dia a dia per a garantir l’accés de totes les persones a l’esport, sense importar el seu tipus de discapacitat. Des de l’organització de competicions fins a l’acompanyament a esportistes i el desenvolupament d’escoles i programes com HospiEsport i EsportEscola. El seu compromís amb la igualtat d’oportunitats és una peça clau perquè el dret a l’esport sigui una realitat a la nostra regió.