Skip to content
  • Luis Vañó, president de l’entitat, “les persones amb discapacitat sovint tenen necessitats de mobilitat específiques que han de ser ateses amb flexibilitat i sensibilitat.”

El Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV) ha presentat formalment davant l’Ajuntament de València senglants documents d’al·legacions referents a la proposta d’Ordenança Reguladora de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i al Projecte tècnic que la sustenta. Aquests documents, fruit d’una anàlisi detallada des de la perspectiva dels drets de les persones amb discapacitat, tenen com a objectiu principal garantir que la implementació de la ZBE a València sigui plenament inclusiva i no generi noves barreres per a aquest col·lectiu.

El CERMI CV, si bé comparteix la necessitat d’adoptar mesures per millorar la qualitat de l’aire i combatre el canvi climàtic, adverteix que aquestes no poden implementar-se a costa dels drets fonamentals de les persones amb discapacitat, com el dret a la mobilitat personal, l’autonomia i la inclusió social, reconeguts tant en la Convenció Internacional de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat com en la recent reforma del l’ article 49 de la Constitució espanyola, que insta explícitament a fomentar l ‘ accessibilitat universal.

Principals Al·legacions i Propostes:

Les al·legacions presentades pel CERMI CV aborden nombrosos aspectes tant de l’Ordenança com del Projecte ZBE, destacant les següents preocupacions i propostes:

  1. Flexibilitat en les Excepcions per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR): La limitació actual a un sol vehicle per targeta d’ estacionament PMR es considera insuficient i desconnectada de la realitat. Moltes PMR depenen de diversos vehicles (familiars, cuidadors, assistents personals) per als seus desplaçaments essencials. El CERMI CV proposa permetre el registre de múltiples vehicles o vincular l’ exempció a la persona titular, i crear mecanismes àgils per a accessos puntuals addicionals necessaris i justificats.
  2. Accessibilitat Universal GARANTIDA: S’exigeix que tots els procediments (registre, sol·licituds), la informació (campanyes, web municipal) i els canals d’atenció ciutadana (telefònic, presencial, telemàtic) siguin plenament accessibles segons la normativa vigent, incloent formats com lectura fàcil, llengua de signes, i atenció a la bretxa digital amb canals no digitals robustos.
  3. Consideració de Vehicles Adaptats Essencials: Es demana que es valori l’exempció, cas per cas, de vehicles tècnicament “contaminants” però que siguin imprescindibles per adaptacions específiques per a PMR amb necessitats complexes, si la seva substitució és inviable.
  4. Participació i Consulta: S’ insta a incloure la consulta preceptiva i la participació activa del Consell Municipal de Persones amb Discapacitat i entitats com el CERMI CV en el seguiment, revisió i modificació futura de la ZBE i els seus annexos, garantint que la perspectiva de la discapacitat sigui considerada en tot moment.
  5. Anàlisi d’ Impacte Inclusiu: Es critica que els documents no analitzen suficientment l’impacte específic sobre les persones amb discapacitat com a grup vulnerable, ni la interseccionalitat (discapacitat amb gènere, edat, renda). Es demana aprofundir en aquestes anàlisis i en les mesures compensatòries per a PMR amb baixos ingressos dependents del vehicle privat.
  6. Indicadors de Seguiment Específics: Es proposa afegir indicadors que mesuren directament l ‘ experiència de mobilitat de les PMR dins de la ZBE i l’ eficàcia de la gestió de les seves excepcions.
  7. Formació i Coordinació: S’ assenyala la necessitat de formació específica per a la Policia Local sobre la normativa ZBE aplicada a PMR, i de buscar la interoperabilitat amb ZBE d’ altres ciutats per facilitar els desplaçaments.
  8. Transport Públic Accessible: Es reclama un compromís explícit per vincular la ZBE amb la millora efectiva i potenciada del transport públic accessible com a alternativa real.

Luis Vañó, president del CERMI CV, declara: “Donem suport a les mesures per una València més neta i saludable, però és fonamental que aquesta transició sigui justa i no deixi enrere ningú. Les persones amb discapacitat sovint tenen necessitats de mobilitat específiques que han de ser ateses amb flexibilitat i sensibilitat. Confiem que l’Ajuntament de València acollirà les nostres propostes per a construir una ZBE veritablement inclusiva, que respecte els drets i la dignitat de tota la ciutadania”.

El CERMI CV es posa a la disposició de l’Ajuntament per a dialogar i col·laborar en el desenvolupament de solucions que concilien els objectius mediambientals amb els drets humans de les persones amb discapacitat.

Logo cermicv
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.