Skip to content

• El pla garanteix l’accessibilitat universal, la participació activa i la resiliència comunitària en la resposta davant desastres.


Després de la recent DANA que va assotar la Comunitat Valenciana i va posar en evidència la necessitat d’una resposta integral i inclusiva; el Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV) s’ha reunit amb el Sr. Francisco José Gan Pampols, Vicepresident Segon i Conseller per a la Recuperació Econòmica i Social de la Generalitat València, per a presentar el seu innovador i disruptiu Pla d’Emergències Inclusiu per a Persones amb Discapacitat. Aquesta trobada busca reforçar la col·laboració institucional i establir les bases d’una reconstrucció resilient i equitativa.

Un Pla que transcendeix el merament tècnic
Motivat pels desafiaments viscuts durant la DANA, aquest pla pioner incorpora la perspectiva de la discapacitat en totes les fases de la gestió d’emergències. Amb un enfocament que prioritza la dimensió social i humana, la iniciativa del CERMI CV se centra en l’accessibilitat universal, la participació activa dels col·lectius en situació de vulnerabilitat i l’enfortiment de la resiliència comunitària.
Entre els pilars del pla destaquen:

  1. Avaluació Inclusiva de Riscos:
    o Incorporació de la variable de discapacitat en la identificació i el registre de les persones afectades, assegurant un diagnòstic precís de les necessitats.
  2. Accessibilitat Universal:
    o Adaptació d’ infraestructures, serveis essencials i sistemes de comunicació, de manera que la resposta sigui eficaç i equitativa per a totes les persones.
  3. Capacitació i Sensibilització:
    o Programes especialitzats i campanyes de conscienciació adreçades tant als equips d’ emergència com a la comunitat, fomentant la corresponsabilitat i la inclusió.
  4. Innovació Tecnològica:
    o Implementació de dispositius adaptats i eines digitals que optimitzin la detecció, alerta i assistència, reforçant l’autonomia en situacions crítiques.

Així mateix, es contemplen accions prioritàries com l’ assignació de recursos pressupostaris específics, la integració de la variable discapacitat en la normativa local i la realització de simulacres inclusius. El pla se sustenta en marcs normatius internacionals i nacionals com; (Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, Marc de Sendai, reforma de l’article 49 de la Constitució Espanyola i Llei d’Accessibilitat Universal de la Comunitat Valenciana –Llei Teresa Navarro–), reforçant la seua legitimitat i abast.

Impuls als Plans Territorials i Municipals
Durant la reunió, es van presentar també dos informes que recullen propostes de millora per:
• El Pla Territorial Municipal d’Emergències (PTME) – 2024, i
• Els Plans d’Actuació Municipal enfront del risc d’Inundacions (PAM IN) – 2024.
Ambdós documents subratllen la urgència d’ integrar la perspectiva de la discapacitat en cada etapa de la resposta davant emergències. Aquestes guies tècniques busquen assegurar que les administracions locals comptin amb protocols accessibles, rutes d’evacuació adaptades i sistemes d’alerta multiformat, en línia amb les directrius inclusives del nou pla del CERMI CV.

Declaracions i Connexió amb la Recuperació Econòmica i Social
Luis Vañó, President del CERMI CV va destacar:
“La DANA ens ha ensenyat que és imprescindible reestructurar la gestió d’emergències. El nostre pla no es queda en la teoria; ofereix solucions tangibles basades en la dignitat, la inclusió i la igualtat d’oportunitats. Aquest model busca transformar cada resposta davant desastres en una oportunitat per a construir una Comunitat Valenciana més resilient, equitativa i socialment cohesionada.”
Per la seva banda, el Sr. Francisco José Gan Pampols, Vicepresident Segon i Conseller per a la Recuperació Econòmica i Social, va valorar positivament la iniciativa:
“La recuperació després de la DANA no pot ser només econòmica; ha de ser també social i inclusiva. El Pla d’Emergències Inclusiu del CERMI CV demostra com la innovació i l’accessibilitat poden impulsar una reconstrucció que no deixi ningú enrere. Des de la Vicepresidència Segona, ens comprometem a impulsar aquestes mesures i coordinar esforços amb el Moviment CERMI CV i tots els actors implicats.”

Innovació Tecnològica al Servei de la Inclusió
En el marc de propostes innovadores per a la Integració de la Inclusió Tecnològica en l’ Accessibilitat Universal de Respostes a Emergències; se li ha presentat el Projecte de Plataforma de Realitat Augmentada (AR) i Realitat Virtual (VR) per a Simulacres i Orientació en Emergències per a Persones Amb Discapacitat; en la qual es contemplen les necessitats de cada tipus de discapacitat per garantir que tots els usuaris puguin participar de manera efectiva i segura en els simulacres.

Compromís de Futur
Amb les presentacions d’aquest Pla d’Emergències Inclusiu, el CERMI CV demostra la seua línia de proactivitat que va més enllà d’identificar problemes, aportant solucions concretes, coordinades i orientades a l’acció en col·laboració amb les administracions; reafirmant el seu compromís de treballar estretament amb el sector públic i el teixit social, garantint que en cada situació d’emergència totes les persones, sense cap distinció, reben el suport integral i la protecció que els correspon, i posicionant aquesta iniciativa com un referent de bones pràctiques per a impulsar la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana, evidenciant que la inclusió no és un complement opcional, sinó la base essencial per a una gestió de riscos eficaç i una reconstrucció post-desastres que enforteixi la resiliència i l’ equitat de la nostra societat.
• “Amb aquest pla, no sols responem a la urgència generada per la DANA, sinó que asseiem les bases d’una Comunitat Valenciana més cohesionada i preparada per a afrontar qualsevol crisi futura amb la força de la inclusió.” — ha indicat Luis Vañó (President del CERMI CV)