Skip to content

• Una estratègia pionera per garantir la seguretat de les persones amb discapacitat en situacions de crisi

• A més CERMI CV proposa actualitzar el Decret 22/2017 i de la Llei 13/2010 de Protecció Civil i Gestió d’Emergències

• Luis Vañó: “No es tracta només de salvar vides també de garantir que totes les persones rebin la protecció i el suport que mereixen en moments crítics”

El Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV) ha fet un pas decisiu cap a una societat més inclusiva i resilient amb la presentació del seu Pla d’Emergències Inclusiu (PEI) per a Persones amb Discapacitat. La reunió, celebrada avui, ha comptat amb la presència del Conseller d’Emergències i Interior, Sr. Juan Carlos Valderrama Zurián, qui ha rebut aquesta innovadora proposta dissenyada per integrar de manera efectiva les persones amb discapacitat en la gestió d’emergències. “Un pla on la inclusió és l’eix central de les estratègies de prevenció i resposta”

Aquest pla neix arran dels devastadors efectes d’emergències recents, com la DANA, que han evidenciat la necessitat d’estratègies adaptades a les necessitats del col·lectiu. Amb un enfocament centrat en l’accessibilitat universal i la protecció dels drets humans, el PEI busca garantir que totes les fases de la gestió d’emergències—des de la prevenció fins a la recuperació—considerin les persones amb discapacitat.


El president de CERMI CV, Luis Vañó Gisbert, va destacar que aquest pla representa “una revolució copernicana en la gestió d’emergències, on la inclusió deixa de ser un afegit per convertir-se en l’eix central de les estratègies de prevenció i resposta.”


Estratègies clau:

El PEI incorpora una sèrie de mesures per assegurar que cap ciutadà quedi desprotegit en situacions de crisi:
• Avaluació de riscos amb enfocament inclusiu: Desenvolupament de registres específics que incorporin la variable de la discapacitat.
• Accessibilitat universal en infraestructures, serveis i comunicació : Adaptació d’infraestructures, serveis essencials i protocols de comunicació inclusius. CERMI CV ha proposat la implementació de dispositius adaptats i eines innovadores que optimitzin la detecció, alerta i assistència a persones amb discapacitat, reforçant tant l’eficàcia de la resposta com l’autonomia dels afectats en situacions crítiques.
• Capacitació especialitzada: Formació del personal d’emergència per atendre persones amb discapacitat de manera efectiva.
• Simulacres inclusius: Exercicis pràctics que garanteixin que tots els col·lectius puguin participar en situacions d’emergència.
• Pressupost específic i normativa adaptada: Assignació de recursos i actualització legislativa per assegurar una resposta inclusiva.

A més, el PEI es fonamenta en marcs internacionals com la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i el Marc de Sendai per a la Reducció del Risc de Desastres, així com en normatives nacionals i autonòmiques, inclosa la Llei d’Accessibilitat Universal de la Comunitat Valenciana (Llei Teresa Navarro).

CERMI CV proposa actualitzar el Decret 22/2017 i de la Llei 13/2010 de Protecció Civil i Gestió d’Emergències. Durant la reunió, CERMI CV també va presentar propostes de modificació del Decret 22/2017 que regula la gestió de la informació en situacions d’emergència o greu risc col·lectiu, i de la Llei 13/2010 de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, amb l’objectiu de garantir que aquests marcs normatius incorporin de manera efectiva la variable de la discapacitat.

Així mateix, es van exposar dos informes detallats que aporten propostes de millora inclusiva per a l’elaboració de les següents guies i les propostes de les quals se sustenta en el Pla d’Emergències Inclusives per a Persones Amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana:
• Guia per a l’Elaboració del Pla Territorial Municipal d’Emergències (PTME) – 2024
• Guia 2024 per a Plans d’Actuació Municipal enfront del Risc d’Inundacions (PAM IN)

Aquests documents estableixen recomanacions concretes per a:

  1. Incorporar la perspectiva de la discapacitat en la identificació de riscos i protocols d’ emergència.
  2. Garantir l’ accessibilitat universal en cada fase de gestió del risc.
  3. Potenciar la participació activa de les persones amb discapacitat en la planificació i avaluació de les mesures d’ emergència.
  4. Desenvolupar sistemes d’ alerta inclusius que assegurin una comunicació efectiva per a tothom.

“No es tracta només de salvar vides. També de garantir que totes les persones rebin la protecció i el suport que mereixen en moments crítics”

CERMI CV reafirma el seu compromís amb la societat valenciana perquè la inclusió sigui una realitat en la gestió d’emergències. “No es tracta només de salvar vides, també de garantir que totes les persones rebin la protecció i el suport que mereixen en moments crítics,” va concloure el seu president. A més, afegeix que amb aquest pla, la Comunitat Valenciana es posiciona a l’avantguarda en la gestió d’emergències inclusives, establint un model que pot servir de referència per a altres regions.