Skip to content
  • Aquesta és la conclusió de les jornades ‘Periodistes sense filtres: Comunicar la discapacitat des dels Drets Humans’

Els dies 13 i 14 de desembre, la Facultat de Comunicació de la Universitat de València ha sigut testimoni d’un esdeveniment innovador: les jornades ‘Periodistes sense filtres: Comunicar la discapacitat des dels Drets Humans’. Coorganitzades pel Comité d’Entitats de Representants de Persones amb Discapacitat a la Comunitat Valenciana (CERMI CV) i la Universitat de València (UV), aquestes jornades han reunit estudiants, professionals i experts compromesos amb la comunicació inclusiva.

Durant aquestes jornades intenses i enriquidores s’ha tingut l’oportunitat de comptar amb la participació de destacats professionals d’una banda, l’assessor jurídic de CERMI CV, Kirian Riquelme, que ha assenyalat “encara se segueix vulnerant el dret a la informació davant la falta d’accessibilitat que dificulta l’ accés als canals, continguts, mitjans tècnics en el sector. Fins i tot en el dret a un treball digne i igualtat d’oportunitats.” “Si no creiem en l’aptitud professional i adaptem els llocs de treball és impossible que els professionals amb discapacitat de la comunicació puguin exercir com a tal.”, ha justificat.

D’altra banda, el director de Servimedia, José Manuel González Huesa, ha asseverat que “els mitjans de comunicació poden ser grans aliats de la discapacitat” perquè “la terminologia pot crear realitats i, des de la teoria de la responsabilitat social de la comunicació, el tractament informatiu de la discapacitat pot contribuir a crear actituds inclusives en la societat ,si fa de forma neutra i realista.” A més, ha afegit que el terme correcte és persones amb discapacitat, doncs així és com ho estableix l’ONU.

També han participat responsables de comunicació d’entitats CERMI que han coincidit que “quan la persona amb discapacitat exerceix com a font, ens hem de dirigir a ella, tenir en compte les seves circumstàncies vitals, respectar els seus temps i ser empàtics/es” i que “les entitats de discapacitat també poden ser aliades, guiar-vos en els temes i proporcionar-vos tant testimonis com opinions, valoracions, materials gràfics o fonts documentals”.

Per acabar el president de CERMI CV, Luis Vañó, i Miguel Angel Font, expert en cinema inclusiu, han mostrat el seu acord en què l’accessiblitat en la comunicació s’ha de contemplar des del principi del projecte i que la legislació en accessibilitat més novedosa ha de contemplar mesures tant en mitjans públics com privats a través de l’audiodescripció, el subtitulat, la llengua de signes, la lectura fàcil i l’accessibilitat web.

Per la seva banda Mireia Cabañés i Diego Solivares, professionals de la comunicació amb discapacitat han compartit les seves experiències, desafiant estereotips i oferint una mirada autèntica i reivindicant la igualtat d’oportunitats per al col·lectiu de discapacitat. A més han indicat que “motivar les persones amb discapacitat a sortir de la seva zona de confort ,la formació i la sensibilització a empreses són “tres aspectes clau perquè el col·lectiu tingui les mateixes oportunitats laborals”

El propòsit principal ha estat clar i potent: capacitar l’ alumnat de periodisme i comunicació audiovisual per transmetre informació sobre discapacitat de manera veraç, justa i inclusiva. S’ha tractat d’enderrocar barreres, tant lingüístiques com perceptives, oferint experiències pràctiques i coneixements fonamentals per garantir la representació, l’accessibilitat i inclusió laboral de forma més equitativa i respectuosa del col·lectiu en els mitjans de comunicació.

Les jornades ‘Periodistes sense filtres’ van deixar una empremta significativa en tots els assistents, nodrint-los amb perspectives renovades i eines per forjar un futur comunicatiu més inclusiu i respectuós amb les persones amb discapacitat.