CERMI CV ha participat en la creació de tres guies d’accessibilitat digital desenvolupades per la Càtedra de Bretxa Digital i Diversitat Funcional (DicaTIC) de la Universitat Politècnica de València. El president de CERMI CV, Luis Vañó, ha sigut l’encarregat de coordinar les federacions i associacions de persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana perquè participaren en la validació de les guies d’accessibilitat web, documents accessibles i creació de continguts accessibles en xarxes socials. També van participar Kirian Riquelme i Lorena Ruiz per part del CERMI CV en el procés de validació.
La càtedra DicaTIC, finançada per la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana, ha fet un pas més en la seua tasca per l’accessibilitat digital universal amb el llançament de tres guies i un curs MOOC (Massive Online Open Courses), amb deu capítols. Aquests materials contenen informació, consells i eines pràctiques que permeten a persones, professionals i organitzacions adquirir coneixements bàsics per fer més accessibles els seus documents, pàgines web i xarxes socials, sense necessitat de comptar amb coneixements tècnics. En tots els casos, s’ han tingut en compte els condicionants i requeriments derivats dels diferents tipus de discapacitat. Es poden descarregar, de forma gratuïta, a la pàgina web de la Càtedra, www.dicatic.com.
Per a aconseguir el millor resultat pràctic, la investigació i el treball de desenvolupament de les guies i els MOOCs s’han dut a terme amb la col·laboració de professionals amb àmplia trajectòria, així com amb la implicació directa de les organitzacions que treballen amb persones amb discapacitat a la Comunitat Valenciana i amb la Fundació ONCE.
“L’objectiu d’aquest projecte és no només desenvolupar materials, sinó avançar en la sensibilització i conscienciació de totes les persones, organitzacions i professionals en matèria d’accessibilitat universal. Que sàpiguen que, amb la integració d’ unes pràctiques i eines molt senzilles i, la majoria, accessibles de forma directa i gratuïta, podem aconseguir comunicacions que no excloguin ningú, amb o són discapacitat. En una societat i una economia creixentment digitalitzades, aquest principi és bàsic per garantir la igualtat real i efectiva de totes les persones, en tots els àmbits de la seva vida”, subratlla Chele Esteve, directora de la Càtedra DicaTIC.
Eines per a la inclusió i igualtat real
La ‘Guia bàsica d’accessibilitat web’, la ‘Guia bàsica per a crear documents accessibles’ i la ‘Guia bàsica per a crear continguts accessibles en xarxes socials’ han sigut validades per un panell de persones expertes que formen part de nou associacions i federacions integrades en el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV).
A més dels consells i eines pràctiques, aporten context sobre la situació global en aquestes matèries, normatives, obligacions, reptes i oportunitats que plantegen les noves tecnologies i avenços en àmbits com la intel·ligència artificial.
“En un món en constant i accelerada digitalització, l’accés equitatiu a totes les TIC s’han convertit en un dret fonamental, però, també, en un desafiament constant. L’accessibilitat digital té impacte moral i social. Un punt clau és la cooperació i co-governança entre el món acadèmic i les organitzacions que treballem amb persones amb discapacitat. El resultat d’aquest treball en col·laboració són tres guies que reflecteixen perfectament aquesta inclusió digital, positiva no sols per a les persones amb discapacitat, sinó per a tota la ciutadania”, va apuntar Luis Vañó, president del CERMI Comunitat Valenciana
El curs MOOC consta de deu vídeos en què s’aprofundeix en diferents eines que afavoreixen l’accessibilitat universal. Inclouen testimonis de persones amb discapacitat sobre les barreres amb les quals es troben en accedir als continguts digitals. La sèrie s’ha gravat amb la col·laboració directa de professionals de Fundació ONCE. Està accessible a través de la web de la Càtedra i en la Plataforma de MOOCs de la UPV, UPValenciaX (www.edx.org/es). Es pot realitzar de forma gratuïta i hi ha la possibilitat de rebre un certificat, amb un petit cost.
“Aquest tipus d’eines són molt importants i sempre les afrontem amb la clara visió que l’accessibilitat universal no només beneficia les persones amb discapacitat, sinó totes les persones, sense excepció. Estem treballant sempre amb una visió constructiva”, va exposar Cristian Suárez, tècnic de Departament de Tecnologies Accessibles de Fundació ONCE.
Descarregar Guia d’accessibilitat en pàgines web Dicatic
Descarregar Guia bàsica de creació de continguts accessibles en xarxes socials Dicatic
Descarregar Guia bàsica de creació de documents accessibles Dicatic
Accés al curs amb 20 vídeos Tecnologia per a la inclusió Dicatic