El projecte pilot Xarxa Capacitem impulsat pel Comité de Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV) i el Servei Valencià de Formació i Ocupació (LABORA), el qual tenia com a objectiu formar al personal de LABORA i a tècnics de la Unitats de suport dels centres especials de treball mitjançant el coneixement de CERMI CV per a millorar la ocupabilitat de persones amb discapacitat, ha conclòs fins a l’any vinent. D’ell se n’han beneficiat 27 professionals i 93 persones amb discapacitat han estat ateses, de les quals una ha trobat feina.
Durant la jornada final han intervingut María Luisa Mezquita, directora general de Planificació i Serveis de LABORA, els coordinadors tècnics del grup motor de CERMI CV, alumnes, usuàries ateses i el president del CERMI CV, Luis Vañó,per a posar en valor la iniciativa i mostrar resultats.
La primera a fer-ho ha sigut la directora general de Planificació i Serveis que ha afirmat que “aquest és un projecte summament important per a la Comunitat Valenciana, ja que pretén afavorir la inserció laboral i oferir els serveis adequats a les necessitats de les persones amb discapacitat que busquen feina” i ha afegit “vam ser referents en orientació laboral per a l’atenció especialitzada a aquestes persones amb necessitats especials. I per això vam emprar Capacitem, una metodologia innovadora” per tal de “ser un referent” i fer passos “cap a un món millor i més equitatiu, i aquest projecte és un exemple de com es pot arribar a aconseguir”.
Per a tancar la seua intervenció ha anunciat que “aquesta iniciativa va a millorar-se i expandir-se, ja que el projecte pilot està llest per a evolucionar i convertir-se en pla integral recolzat en la Llei de Pressupostos per a aquest pròxim any”.
Seguidament han pres la paraula els coordinadors tècnics del grup motor de CERMI CV, Estela Ruiz, (COCEMFE València) i David Sáez,(Upapsa-Plena inclusió Comunitat Valenciana) coincideixen que “s’ha dotat el personal d’altres recursos perquè tinguin una visió transversal, de manera que no només s’atengui l’orientació sinó que inclogui una visió integral per a l’atenció d’aquesta persona amb discapacitat perquè millori la seva ocupabilitat” i per això han realitzat un manual des de zero, en el qual s’encara tot tipus de discapacitat”. Amb el qual posteriorment han capacitat els professionals per a les pràctiques on les principals accions realitzades han estat entrevistades, disseny IPI, mesurament d’ocupabilitat. Aquestes es feien a les entitats CERMI,Espais LABORA i els Centres especials de treball.
També, Sáez ha indicat que Xarxa és un projecte que està en evolució pel que en un futur no solament es formarà el personal orientador, sinó que arribarà al personal prospector: “Quan una persona discapacitada necessiti els serveis d’un orientador, se li derivarà a aquell específicament format. Però a més s’estendrà a totes les ofertes d’ocupació que tingui LABORA, per la qual cosa també es formarà als prospectors, per pal·liar la gran bretxa que existeix respecte a l’empresa ordinària”.
Tant alumnes com persones amb discapacitat ateses estan satisfets amb el projecte pilot Xarxa Capacitem. És el cas de Paula Guzmán, usuària de COCEMFE València i Xarxa, que gràcies a Xarxa i amb el suport de les alumnes de ESPAI LABORA Silla i ILUNION CEE neteja i Medi ambient es va detectar quina era la problemàtica pel que li van ensenyar a preparar-se i com enfrontar-se a les entrevistes de selecció de personal. Finalment, va ser contractada per una empresa, a la qual prèviament se’ l va informar del projecte. També el d’Eva Mª Bolsico, usuària d’Asiem Salut Mental València i Xarxa, ha assenyalat que “aquest projecte ha de seguir en el futur i ampliar-se a tots els Espai LABORA i a les empreses” perquè “és necessari que en les empreses es respecten les condicions particulars de cada persona amb discapacitat, així com comptar amb una persona de suport per a les persones amb malaltia mental”.
Finalment ha conclòs l’acte Luis Vañó ,president de CERMI CV, que ha assenyalat que Xarxa Capacitem és “un far d’esperança i un model d’innovació, una declaració de les nostres capacitats col·lectives per a construir una societat més inclusiva”. També ha subratllat que “aquest projecte és un exemple del que es pot aconseguir quan es dona una sinergia tan gran amb la col·laboració publicoprivada en acció real, en aquests casos es comprova que és una poderosa força de canvi” i ha afegit que les entitats del tercer sector de la discapacitat necessiten una major estabilitat financera pel que proposa “aprofundir en la idea que les entitats del tercer sector deixin de dependre de la concessió de subvencions i que comptin amb un marc de finançament estable i amb això poder consolidar aquests serveis d’inserció”.