Estatuts CERMI CV
Exemplar amb articles modificats en nous estatuts CERMI CV aprovats en Assemblea General Extraordinària de data 2 de febrer de l’any 2022.
TÍTOL I.- CONSTITUCIÓ, MISSIÓ, OBJECTE, DURADA, PERSONALITAT JURIDÍCA, COMPOSICIÓ I RÈGIM JURÍDIC DE LES ENTITATS ASSOCIADES.
CAPÍTOL I.-
CONSTITUCIÓ, MISSIÓ I VALORS, OBJECTE I FINS, DURADA I PERSONALITAT JURÍDICA.
ARTICLE 1.- CONSTITUCIÓ. –
La Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana (COCEMFE CV), la Plataforma Representativa de Persones amb Discapacitat Física de la Comunitat Valenciana (PREDIF Comunitat Valenciana), Plena Inclusió Comunitat Valenciana, la Federació d’Institucions per a la Síndrome de Down de la Comunitat Valenciana (FISD-CV), la Federació d’Associacions d’atenció a les persones amb Paràlisi Cerebral de la Comunitat Valenciana (FEDERACIÓ ASPACE COMUNITAT VALENCIANA), la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD C.V.), la Federació d’Associacions per la Integració del Sord a la Comunitat Valenciana (HÈLIX), l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) i la Federació Salut Mental Comunitat Valenciana, constitueixen en acte fundacional el COMITÉ D’ENTITATS REPRESENTANTS DE PERSONES AMB DISCAPACITAT DE LA COMUNITAT VALENCIANA, en endavant, CERMI CV, el qual es regirà per l’establert en la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del Dret d’Associació i altres disposicions nacionals o autonòmiques que el desenvolupin, constituint-se sense ànim de lucre.
El CERMI CV figura inscrit en el Registre d’Associacions de la Conselleria de Justícia en virtut de resolució administrativa de 28 de febrer de 1997.
ARTICLE 2.- MISSIÓ I VALORS. –
-
- La missió del CERMI CV, establida i assumida per les seues entitats membre, consisteix a articular i vertebrar el moviment social autonòmic valencià de la discapacitat, per a, des de la cohesió i la unitat del sector i respectant sempre el pluralisme inherent a un segment social tan divers, desenvolupar una acció política representativa en defensa dels drets i interessos de les persones amb discapacitat i les seues famílies. El CERMI CV trasllada davant els poders públics, els diferents agents i operadors, i la societat, mitjançant propostes constructives, articulades i contrastades tècnicament, les necessitats i demandes del grup de població de la discapacitat, assumint i endegant la seva representació en el que afecta els interessos de les Persones Amb Discapacitat, convertint-se en interlocutor i referent del sector pel que fa a aquests interessos, per promoure la plenitud de drets, la no discriminació, la igualtat d’ oportunitats, la inclusió en la comunitat, l’ emancipació social i, en general, la millora de les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes amb discapacitat i de les seves famílies.
-
- El CERMI CV es constitueix com l’associació representativa dels diferents tipus de la discapacitat en l’àmbit autonòmic valencià, a manera de plataforma unitària d’acció representativa en defensa dels drets i interessos de les persones amb discapacitat i les seues famílies, amb vocació per a les relacions amb les institucions d’àmbit autonòmic i als efectes pretesos. El CERMI CV és una entitat associativa de caràcter representatiu, que no realitza, per tant, activitats prestacionals finalistes, que persegueix la incidència política a fi d’ influir en les instàncies, autoritats i persones que adopten decisions que repercuteixen directament o indirectament en les persones amb discapacitat i en les seves famílies.
-
- El CERMI CV constitueix una instància de consulta i acció representativa, en el que afecta els interessos de les entitats que l’ integren i les persones a les quals aquestes representen, enfront dels poders públics i les institucions autonòmiques, espanyoles i internacionals, en coordinació amb el CERMI estatal així com una plataforma de proposta per a l’ elaboració i la posada en marxa de polítiques integrals en favor de les persones amb discapacitat i les seves famílies en l’ àmbit autonòmic.
-
- Els valors que inspiren i orienten l’ actuació del CERMI CV són els que sustenten la Convenció Internacional sobre els Drets dels Persones amb Discapacitat de 13 de desembre de 2006 i a més i en concret els d’ unitat, cohesió interna, funcionament democràtic, transparència, independència i neutralitat polítiques o ideològiques, igualtat entre dones i homes, respecte a la diversitat, comportament ètic i solidaritat social.
ARTICLE 3. OBJECTE I FINS. –
1. Les finalitats del CERMI CV són:
a) Dissenyar polítiques d’ actuació que vagin encaminades a aconseguir la normalització social de les persones amb discapacitat des d’ una perspectiva de drets humans i aplicant els principis de no discriminació, igualtat d’ oportunitats, inclusió en la comunitat i acció positiva.
b) Ser una plataforma o fòrum comú de trobada, debat, defensa, acció i presa de decisions en favor dels drets i interessos de les persones amb discapacitat i de les seves famílies en els diferents àmbits i esferes socials, especialment en aquells que resultin crítics per al reconeixement dels seus drets i per a la seva igualtat d’ oportunitats, proposant mesures d’ acció positiva, buscant donar satisfacció a les seves necessitats i demandes i millorant les seves condicions de vida i ciutadania.
c) Prestar especial atenció, a mode de línia transversal de tota l’ actuació representativa del Comitè, a les persones amb discapacitat amb un major risc d’ exclusió, i molt especialment:
-
- Les persones amb discapacitat amb majors necessitats de suport.
-
- Les dones amb discapacitat.
-
- Les persones amb discapacitat institucionalitzades.
-
- Els nens i nenes amb discapacitat.
-
- Les persones grans amb discapacitat.
-
- Les persones amb discapacitat pertanyents a minories ètniques, lingüístiques, immigrants o la patologia de les quals sigui minoritària.
-
- Les persones amb discapacitat residents en el medi rural, en àrees geogràfiques ultraperifèriques o enclavaments territorials singulars.
-
- Les persones amb discapacitat en situació de pobresa.
-
- Les persones amb discapacitat que pateixen estigma social.
-
- Les persones amb discapacitat en situació de reclusió o privades de llibertat.
-
- Altres en anàlogues o similars situacions de multiexclusió social, en les quals un dels factors determinants sigui la discapacitat.
-
- Les famílies, en tota la seva diversitat de formes, en el si de les quals convisquin persones amb discapacitat.
d) Representar el sector de la discapacitat davant els poders públics, les administracions públiques, els partits polítics, els agents i els operadors socials, pel que fa als interessos de les entitats que l’ integren i de les persones a les quals aquestes representen.
e) Actuar amb especial intensitat, tant a escala autonòmica com nacional en la difusió, promoció, aplicació, seguiment i vigilància del compliment de la Convenció Internacional sobre Drets de les Persones amb Discapacitat i del seu Protocol Facultatiu, adoptats per l’ Assemblea General de l’ Organització de Nacions Unides el desembre de 2006, i signats i ratificats pel Regne d’ Espanya.
f) Desplegar actuacions de promoció, protecció i defensa de les persones amb discapacitat i les seves famílies; fixar posicions unitàries i adoptar decisions o plantejaments del sector de la discapacitat sobre qualsevol matèria que els membres del Comitè decideixin i que afecti interessos de les entitats integrants, i en especial en les següents:
-
- L’ activació política de la discapacitat, de manera que passi a ser un assumpte de prioritat en l’ atenció i decisió polítiques, la democràcia participativa i la corresponsabilitat en l’ àmbit de les polítiques de discapacitat.
-
- Els drets humans, la igualtat real i efectiva d’ oportunitats i la no discriminació de les persones amb discapacitat i les seves famílies al llarg del seu cicle vital.
-
- La promoció, avanç i desenvolupament personal i social de les nenes i dones amb discapacitat, adoptant les mesures pertinents per garantir el ple exercici i gaudi de tots els drets humans i llibertats en igualtat, tant en l’ esfera social general, com en la del propi moviment associatiu de persones amb discapacitat.
-
- La prevenció de situacions, factors, processos, pràctiques, actituds i entorns discapacitants o que intensifiquen els efectes de la discapacitat; la detecció precoç, l’atenció primerenca i el ple desenvolupament humà i social de les persones amb discapacitat.
-
- Educació inclusiva i normalització educativa dels homes i dones amb discapacitat, potenciant la seva plena incorporació i promoció en tots els nivells del sistema educatiu, així com al llarg de tota la vida.
-
- Promoció i inclusió laborals dels homes i dones amb discapacitat, la lluita contra la manca d’ oportunitats laborals i inactivitat forçosa, la igualtat de tracte en l’ ocupació i la formació i les capacitacions professionals, tant reglada, contínua com pre laboral i ocupacional.
-
- Els drets socials dels homes i dones amb discapacitat i la protecció jurídica, social i econòmica, a través de mesures d’ acció positiva, de les famílies que tenen en el seu si persones amb discapacitat.
-
- Polítiques que desenvolupin actuacions específiques en el marc de la protecció jurídica i tutela judicial dels drets que assisteixen a les persones amb discapacitat en general, així com en particular en relació amb la no discriminació, l’ accés universal a tot tipus d’ entorns, inclosos el dels béns, productes i serveis a disposició del públic, i el “disseny per a totes les persones” en un sentit ampli.
-
- Accés normalitzat a la cultura, foment de la creativitat artística, esbarjo i lleure i pràctica d’ esport per part de les persones amb discapacitat.
-
- Accessibilitat a tot tipus d’entorns, transports, supressió de barreres de l’entorn construït (arquitectòniques, urbanístiques), de la comunicació, cognitives i mentals tant en llocs i mitjans públics com privats, accés a un habitatge digne, productes de suport, de mobilitat, de comunicació i comprensió i tecnologies assistides.
-
- La recerca, el desenvolupament i la innovació en matèria de o amb efectes en el món de la discapacitat, adreçats a millorar les condicions i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i de les seves famílies.
-
- Plans de protecció social i econòmica, mesures de previsió social i establiment de rendes o ingressos públics de cobertura econòmica que garanteixin un mínim vital digne i en general, protecció de tot tipus de situacions de necessitat associades a discapacitat.
-
- Normalització de la imatge i la percepció socials de les persones amb discapacitat, especialment de les més vulnerables (com les dones i infància, persones amb més necessitats de suport, residents en l’entorn rural, etc.), vetllant per un tractament digne de la realitat de la discapacitat en els mitjans de comunicació i en les activitats amb projecció pública.
-
- Defensa del dret a ser inclòs en la comunitat, afavorint un mode de vida i un entorn social que garanteixi la vida independent i el desenvolupament autònom de tota persona amb discapacitat, en el qual les decisions recaiguin sobre la pròpia persona, comptant per a això amb suports ajustats i raonables lliurement elegits.
-
- La defensa del dret de les persones amb discapacitat, sense cap restricció, a formar una família i al dret a la maternitat, vetllant per la igualtat d’ oportunitats i no discriminació en fórmules com l’ adopció o reproducció assistida.
-
- Promoció de la salut, l’ assistència sanitària i la protecció al consum de les persones amb discapacitat.
-
- Promoció i desenvolupament humà i social de les persones joves amb discapacitat, amb especial èmfasi en la seva inserció laboral, impulsant el disseny de polítiques que afavoreixin la mateixa.
-
- La promoció de la seguretat viària, la reducció de la sinistralitat de trànsit i l’ atenció integral a les víctimes d’ accidents de circulació, que adquireixin la discapacitat per aquesta causa, i a les seves famílies.
-
- Enfortiment de relacions i col·laboració amb altres moviments socials que contribueixin al desenvolupament del sector social a Espanya.
-
- La defensa legal de les persones amb discapacitat i les seves famílies, a títol individual i col·lectiu; la litigació estratègica en favor dels seus drets i de la seva més àmplia i completa protecció jurídica, així com, en particular, l’exercici d’accions col·lectives en empara de les dones i homes, nens i nenes que componen aquest grup social, incloent-hi la defensa dels drets supraindividuals i difusos d’aquest sector de població.
-
- La promoció i foment dels principis vinculats a l’empresa social i/o de l’Economia del Bé Comú.
- La promoció i defensa dels principis rectors de la Responsabilitat Social Corporativa i l’ impuls de les polítiques públiques encaminades a la seva implementació efectiva a través de la interlocució política i del diàleg civil.
- La cooperació internacional i al desenvolupament, així com la lluita contra la pobresa en l’ àmbit de la discapacitat a escala internacional.
- Desenvolupament de programes i línies formatives destinades a promoure la formació, capacitació, conscienciació y sensibilització sobre Tracte Adequat en Discapacitat i impacte de la Convenció de l’ ONU de drets de les Persones Amb Discapacitat, dirigits i en l’ àmbit de la educació inclusiva al personal docent (professorat) i no docent al servei de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.
- Desenvolupament de programes i línies formatives destinades a promoure la formació, capacitació, conscienciació i sensibilització sobre Tracte Adequat en Discapacitat i impacte de la Convenció de l’ ONU de drets de les Persones Amb Discapacitat, adreçats al personal al servei de les diferents administracions autonòmiques, provincials o locals.
-
- Promoció dels drets, defensa i empara de les persones amb discapacitat víctimes de delictes i faltes, proporcionant-los atenció, suport i acompanyament, particularment, aquelles necessitades d’ especial protecció.
-
- I qualsevol altra actuació conjunta en els seus àmbits d’ acció, procurant la seva presència en els fòrums corresponents, en defensa de la cooperació sobre informació en l’ àmbit de la discapacitat, sobre la igualtat d’ oportunitats i del principi de no discriminació, així com de mesures d’ acció positiva en favor de les persones amb discapacitat i les seves famílies.
2. Per assolir aquests objectius i realitzar aquestes tasques, les associacions membre es comprometen en el si del CERMI CV a treballar en comú per a la defensa dels interessos de les persones amb discapacitat i les seves famílies en l’àmbit autonòmic i estatal per avançar i fer efectius els drets humans, la igualtat d’oportunitats, la no discriminació, la inclusió en la comunitat i l’accessibilitat universal de les persones amb discapacitat.
ARTICLE 4. ÀMBIT I DURADA. –
El CERMI- CV desenvoluparà les seues activitats en tot el territori de la Comunitat Valenciana i es constitueix per temps indefinit, donant començament a les seues activitats a partir de la data d’atorgament de la seua carta fundacional.
ARTICLE 5. DOMICILI. –
1. El CERMI-CV fixa la seua seu a la ciutat de València, Avinguda Ramón y Cajal nº 13, codi postal 46007.
2. L’Assemblea podrà acordar la modificació del domicili de l’Entitat, notant-ho d’acord amb la legislació vigent al Registre d’Associacions de la Conselleria competent.
ARTICLE 6. PERSONALITAT JURÍDICA. –
1. El CERMI CV gaudeix de personalitat jurídica pròpia i independent de la de cadascun dels seus membres, de conformitat amb el que estableix el Codi Civil espanyol, disposant, en conseqüència, de plena capacitat i aptitud legal per ser subjecte de tota classe de drets i obligacions, així com de plena capacitat d’obrar a través dels seus òrgans de govern i representació regulats en els presents Estatuts amb l’objecte de donar efectiu compliment a la seva missió i fins.
2. En tot cas, el CERMI CV com a Entitat amb potestat decisòria, no substituirà la voluntat sobirana de cadascuna de les Entitats que l’integren.
ARTICLE 7.- REPRESENTATIVITAT. –
El CERMI-CV representa a totes les persones amb discapacitat i les seues famílies integrades en les Entitats membre del mateix i constitueix una instància de consulta davant els poders públics d’aquest àmbit autonòmic, així com una plataforma de proposta per a l’elaboració i la posada en marxa d’una política general cap a aquestes persones en el que afecta els interessos de les Entitats que integren el CERMI CV i de les persones a les que aquestes representen.
ARTICLE 8.- LÍMITS A LA REPRESENTATIVITAT. –
El CERMI-CV no podrà representar en cap moment els interessos de cap Entitat en concret, ni d’ una part del conjunt de les Entitats que l’ integren.
CAPÍTOL II.-
RELACIONS SUPRA-AUTONÒMIQUES.
ARTICLE 9.- RELACIONS SUPRA-AUTONÒMIQUES.
Per a aquelles actuacions que es promoguin amb caràcter inter autonòmic i estatal, el CERMI CV recaptarà la col·laboració del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) amb el qual mantindrà relacions permanents de cooperació i bona entesa.
CAPÍTOL III.-
COMPOSICIÓ I RÈGIM JURÍDIC DE LES ENTITATS ASSOCIADES.
ARTICLE 10.- ADQUISICIÓ DE LA CONDICIÓ DE SOCI.
-
- Tindran la consideració de socis del CERMI-CV, les Entitats fundadores i totes aquelles que, tenint per finalitat defensar els interessos i els drets de les persones amb discapacitat i les seues famílies a la Comunitat Valenciana compleixin els requisits exigits en els presents Estatuts i així ho sol·liciten en la forma previnguda en els mateixos.
-
- Els socis del CERMI-CV podran ser de quatre tipus:
a) Socis Fundadors: Tindran aquesta condició les organitzacions promotores esmentades a l’ article primer.
b) Socis Ordinaris: Tindran aquesta consideració les Federacions d’entitats directament representatives dels interessos i drets de les persones amb discapacitat i/o de les seves famílies. Per a ser Soci Ordinari del CERMI CV s’haurà d’acreditar l’agrupar almenys tres associacions i estar implantada en les tres províncies de la Comunitat Valenciana.
c) Socis Adherits: Tindran aquesta consideració les entitats i organitzacions que principalment desenvolupin activitats sectorials relatives a persones amb discapacitat, com ara ocupació, educació, esport, lleure, culturals, serveis socials o anàlegs, així com entitats la finalitat de les quals sigui treballar des de la perspectiva de gènere i discapacitat.
d) Socis Honoraris: Tindran aquesta consideració les persones físiques o jurídiques, entitats o organitzacions, que siguin especialment rellevants en la seva tasca de col·laboració a la consecució dels fins estatutaris del CERMI CV i siguin admesos amb aquest caràcter per la seva Assemblea General, a proposta del Comitè Executiu.
-
- A més dels requisits establerts en el paràgraf anterior, les entitats que aspirin ingressar en el CERMI CV com a socis Ordinaris o Adherits, hauran d’ acreditar el compliment dels requisits següents:
a) Presentar la corresponent sol·licitud en el Registre d’Entrada del CERMI CV, a la qual s’haurà d’adjuntar l’acreditació de la seua legal constitució, a l’empara de la legislació vigent en matèria d’Associacions, mitjançant Certificació Literal del Registre d’Associacions de la Comunitat Valenciana, sent preceptiu haver comunicat a aquest Registre la constitució i composició actual de les seues Juntes Directives o òrgans homologables.
b) Actuar representativament en defensa dels drets i interessos dels seus associats i associades.
c) Mancar d’ ànim de lucre, tant l’ entitat que en demana l’ admissió com les entitats integrants.
d) Compartir plenament l’ ideari del CERMI CV, plasmat en la missió, valors i objecte enunciats als articles 2 i 3 d’ aquests Estatuts.
e) No haver desenvolupat activitats contràries o incompatibles amb l’ ideari del CERMI CV o lesives per a la seva reputació, imatge i bon nom o els de les seves entitats membre.
-
- No podran ser membres del CERMI CV aquelles entitats de qualsevol classe que estiguin integrades en una Federació o entitat d’ àmbit superior que ja estigui integrada i representada en el CERMI CV.
-
- La sol·licitud d’ingrés es presentarà per escrit amb la documentació justificativa de la petició i del compliment dels requisits i serà dirigida al Comitè Executiu, que resoldrà motivadament sobre l’admissió provisional en la primera reunió immediatament posterior que es convoqui. No podrà denegar-se l’ ingrés provisional sempre que es compleixin els requisits exigits en els apartats anteriors d’ aquest article. La proposta d’ admissió serà elevada a l’ Assemblea de Representants que l’ haurà de ratificar per la majoria qualificada fixada a l’ article 21 dels presents Estatuts, en la primera reunió que celebri després de l’ emissió de l’ esmentada proposta.
ARTICLE 11.- DRETS DELS SOCIS. –
Els socis Fundadors i Ordinaris ho seran de ple dret, amb veu i vot i participaran en tots els òrgans de govern.
Els socis Adherits i Honoraris ho seran de ple dret, amb veu però sense vot.
Els drets que corresponen a tots els associats són els següents:
-
- Recaptar i rebre assistència i informació respecte a les matèries que li són pròpies.
-
- Intervenir en les gestions i activitats i fer ús dels serveis del CERMI CV, d’ acord amb les normes legals i estatutàries.
-
- Demanar i obtenir explicacions sobre l’ administració i gestió que realitzin els òrgans de govern.
-
- Formar part de les comissions i grups de treball que es constitueixin en el CERMI CV.
-
- Tenir accés als llibres i documents oficials del CERMI CV, prèvia sol·licitud per escrit.
-
- Proposar per escrit als òrgans de govern queixes i suggeriments respecte del CERMI-CV i les seves activitats.
-
- Ser escoltat amb caràcter previ a l’ adopció de mesures disciplinàries contra ell i a ser informat dels fets que donin lloc a aquestes mesures, havent de ser motivat l’ acord que, en el seu cas, imposi sanció, de conformitat amb el procediment establert a l’ efecte en el Reglament de Règim Intern.
-
- Impugnar els acords dels òrgans del CERMI CV que estimi contraris a Llei o Estatuts.
ART. 12.- DEURES DELS SOCIS . –
Els socis del CERMI CV tindran els següents deures i obligacions:
-
- Ajustar la seva actuació a les normes que estableixen els presents estatuts.
-
- Acatar i complir els acords vàlidament adoptats per l’ Assemblea General i els que legalment aprovin els restants òrgans de govern.
-
- Pagar les quotes, derrames i altres aportacions que fixi l’ Assemblea per a cada tipus de soci, quedant exclosos d’ aquesta obligació els socis Honoraris.
-
- Compartir les finalitats del CERMI CV i col·laborar per a la seua consecució.
-
- L’assistència als òrgans col·legiats dels quals formin part i, en cas de no fer-ho podran delegar el vot;
ART. 13.- PÈRDUA DE LA CONDICIÓ DE SOCI. –
Es perdrà la condició de Soci, exclusivament per les causes següents:
1.- La pròpia voluntat de l’ entitat interessada, manifestada i comunicada per escrit al Comitè Executiu, que donarà compte d’ aquesta circumstància a l’ Assemblea General en la primera reunió immediatament posterior a l’ esmentada comunicació, havent de constar en l’ Acta de l’ esmentada sessió.
Els efectes derivats de la pèrdua de la condició de soci es produiran, incloent-hi la privació del dret al vot, des de la data de recepció de la comunicació escrita.
En el termini màxim d’ un mes, des de la data de recepció de la comunicació escrita per la qual l’ Entitat manifesti la seva voluntat de cessar en la seva condició de soci, el CERMI CV comunicarà al Registre d’ Associacions la modificació en la composició del Comitè Executiu que resulti a conseqüència d’ aquest cessament.
2.- No satisfer la quota anual fixada, prèvia tramitació d’ expedient contradictori, competència que té atribuïda estatutàriament el Comitè Executiu, de conformitat amb el que estableixi el Reglament de Règim Intern.
En tot cas, no estar al corrent en el pagament de la quota establerta, comportarà per a l’ Entitat incomplidora la pèrdua del dret a exercir el seu vot en l’ Assemblea de Representants i en el Comitè Executiu, sens perjudici del que resulti de la instrucció de l’ expedient contradictori que hagi pogut incoar-se a l’ efecte.
3.- Incomplir les obligacions establertes en els presents Estatuts per a les Entitats sòcies odesenvolupar activitats contràries o incompatibles amb l’ ideari i fins del CERMI CV o lesives per a la seva reputació, imatge i bon nom o els de les seves entitats membre, prèvia tramitació d’ expedient contradictori, competència que té atribuïda estatutàriament el Comitè Executiu, de conformitat amb el que estableixi el Reglament de Règim Intern.
4.- En els casos d’ incompliment a què es refereixen els apartats 2 i 3 d’ aquest article i durant la tramitació de l’ expedient contradictori, el Comitè Executiu podrà suspendre cautelarment en l’ exercici dels drets derivats de la condició de soci a les Entitats associades, acord que adoptarà per escrit i motivadament i que notificarà juntament amb l’ acord d’ obertura de l’ expedient contradictori de conformitat amb el que estableixi el Reglament de Règim Intern.
Finalitzada la tramitació de l’ expedient, el Comitè Executiu elevarà la proposta de resolució a l’ Assemblea General immediatament posterior a la seva adopció, que ratificarà la pèrdua de la condició de soci de l’ Entitat, mitjançant acord adoptat per la majoria prevista a l’ article 21 dels presents estatuts, documentant-se en l’ Acta de la sessió amb les conseqüències inherents a l’ esmentada pèrdua.
TÍTOL II.- ÒRGANS DE REPRESENTACIÓ I GOVERN DEL CERMI –CV
CAPÍTOL I.- ÒRGANS. –
ARTICLE 14.- ÒRGANS . –
Els Òrgans del CERMI CV són: l’Assemblea de Representants o Assemblea General, el Comitè Executiu i la Comissió Permanent del Comitè Executiu, com a òrgans col·legiats, i la Presidència, la Vicepresidència, la Secretaria General i la Tresoreria, com a òrgans unipersonals.
Sota el principi de democràcia paritària, el CERMI-CV s’ esforçarà per buscar l’ equilibri de gènere en la provisió dels càrrecs socials i en la composició dels Òrgans de Govern de l’ Entitat fins a aconseguir la paritat.
CAPÍTOL II.- ÒRGANS COL·LEGIATS. –
SECCIÓ PRIMERA. – L’ ASSEMBLEA DE REPRESENTANTS. –
ARTICLE 15.- NATURALESA. –
-
- L’ Assemblea de Representants, legalment constituïda i estatutàriament conformada per tots els Socis, ostenta la màxima representació del CERMI CV i de les Entitats en ell representades, encarna la voluntat sobirana d’ aquest Organisme i obliga amb els seus acords vàlidament adoptats a la totalitat dels seus membres.
-
- L’ Assemblea de Representants adopta els seus acords amb caràcter general per majoria simple, d’ acord amb el principi de democràcia interna.
ARTICLE 16.- COMPOSICIÓ. –
-
- Cada Entitat integrada en el CERMI CV estarà representada en l’ Assemblea de Representants per dues persones físiques, i tindrà dret a un únic vot.
-
- Les persones representants de cadascuna de les Entitats hauran d’ acreditar documentalment a l’ Assemblea tenir legítimament conferida la representació, podent ser separades d’ aquestes funcions representatives únicament per l’ Entitat a la qual representen.
-
- Podran assistir a les reunions de l’Assemblea amb el caràcter de convidades, prèvia convocatòria i a proposta de la Presidència o de, almenys, un terç de l’Assemblea, totes aquelles persones que es consideri oportú en atenció als seus coneixements tècnics i/o experiència acreditada, amb veu, però sense vot.
-
- Les persones que ostentin la Presidència i la Secretaria General exerciran els mateixos càrrecs a l’ Assemblea de Representants.
ARTICLE 17.- CONSTITUCIÓ. –
1. L’Assemblea de Representants quedarà vàlidament constituïda quan hi concorrin, presents o mitjançant representació, en primera convocatòria la totalitat de les seves entitats membre. En segona convocatòria n’hi haurà prou amb l’assistència d’un terç de les seves entitats; sempre que es troben presents la Presidència o la Vicepresidència.
2. En tot cas, entre la primera i la segona convocatòria no podrà mediar un termini inferior a mitja hora.
ARTICLE 18.- FUNCIONAMENT DE L’ ASSEMBLEA. –
1.- L’ Assemblea de Representants es reunirà amb caràcter Ordinari o Extraordinari.
2.- Correspon a la Presidència efectuar, amb una antelació mínima de 15 dies, les preceptives convocatòries de les reunions que se celebrin, determinant els punts de l’ Ordre del Dia objecte d’ anàlisi i decisió, la data i el lloc de la sessió; així mateix, serà facultat de la Presidència dirigir les deliberacions i debats que tinguin lloc en el si de l’ Assemblea, establint, en el seu cas, el temps de durada de les successives intervencions.
ARTICLE 19.- ASSEMBLEA ORDINÀRIA. –
És Ordinària l’ Assemblea que es reuneix, amb aquest caràcter, obligatòriament un cop l’ any dins del primer semestre per examinar i aprovar, si escau, la gestió social de cada exercici, els comptes anuals complets i la memòria d’ activitats de l’ exercici anterior, així com el pressupost d’ ingressos i despeses i el pla de gestió i actuació del corrent, en ambdós casos, a proposta del Comitè Executiu.
ARTICLE 20.- ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA. –
Totes les restants reunions de l’ Assemblea de Representants tindran el caràcter d’ Extraordinàries i se celebraran prèvia convocatòria efectuada per la Presidència bé a iniciativa pròpia, bé a petició del Comitè Executiu o bé a proposta d’ un terç, almenys, de les seves entitats.
És de la competència de l’ Assemblea Extraordinària:
1.- L’ aprovació de la modificació dels Estatuts i del Reglament de Règim Intern, si n’ hi hagués.
2.- L’ elecció dels òrgans unipersonals.
3.- El nomenament i renovació del Comitè Executiu.
4.- La sol·licitud de declaració d’Utilitat Pública.
5.- La disposició, per qualsevol títol, de béns del CERMI CV.
6.- Acordar la dissolució del Comitè Executiu i de la Comissió Permanent.
7.- Acordar la dissolució del CERMI CV.
8.- Qualsevol altre acord no reservat a la competència exclusiva de l’ Assemblea Ordinària.
ARTICLE 21.- ADOPCIÓ D’ ACORDS. –
1. Previ acord adoptat per majoria qualificada de dos terços de les entitats membre presents o representades, l’Assemblea de Representants, adoptarà en el marc del que disposa l’article 3, relatiu als fins socials, resolucions que plasmin la postura comuna del CERMI-CV en les matèries assenyalades en aquest precepte, sempre que afectin de manera global els interessos comuns de les entitats que l’integren i de les persones a les quals representen.
2. Serà així mateix necessari assolir una majoria de dos terços de les entitats membres o representades per adoptar vàlidament els següents acords:
1) La reforma dels presents Estatuts.
2) La modificació de la missió, valors, objecte i fins socials determinats en els articles 2 i 3 dels presents Estatuts.
3) La sol·licitud de la declaració d’Utilitat Pública.
4) La disposició o alienació de béns adscrits al patrimoni del CERMI CV.
5) L’ admissió de noves entitats sòcies a proposta del Comitè Executiu.
6) La decisió sobre la pèrdua de la condició de membre del CERMI CV d’ algun dels seus components.
3. La dissolució del CERMI CV requerirà el vot favorable de dos terços de la totalitat de les Entitats membre.
4. En tot cas, caldrà majoria absoluta dels vots emesos, per a l’aprovació dels acords següents:
1) Elaboració i modificació del Reglament de Règim Intern i de Règim Electoral del CERMI CV, si n’ hi hagués.
2) Aprovació dels Pressupostos de l’ Exercici i dels Comptes Anuals.
3) Aprovació de la Memòria d’ Activitats i del Pla de Gestió i d’ Actuació.
4) L’ aprovació, a proposta del Comitè Executiu, de la quota ordinària i, si s’ escau, de les derrames i altres aportacions extraordinàries que, en cada exercici, correspondrà abonar per part de cadascuna de les Entitats integrades en el CERMI CV per tal de coadjuvar al sosteniment de l’ esmentada entitat.
ARTICLE 22.- FORMALITZACIÓ DELS ACORDS MITJANÇANT ACTA DE LES SESSIONS. –
De les reunions i acords de l’ Assemblea de Representants s’ aixecarà la corresponent Acta, signada per la Secretaria General amb el Vistiplau de la Presidència.
Totes les Entitats integrants quedaran subjectes als acords de l’ Assemblea General, fins i tot les absents, les dissidents i les que tot i estar presents s’ hagin abstingut de votar.
SECCIÓ SEGONA. – EL COMITÈ EXECUTIU. –
ARTICLE 23.- DEFINICIÓ I COMPOSICIÓ DEL COMITÈ EXECUTIU. ESTATUT DE L’ ÒRGAN I DELS SEUS MEMBRES. –
1.- El Comitè Executiu és l’òrgan al qual correspon l’execució dels acords adoptats per l’Assemblea del CERMI-CV i la gestió ordinària dels assumptes de l’Entitat, així com la seva representació a tot tipus d’organismes i instàncies decisòries de caràcter públic o privat, adoptant per a això quantes decisions, pronunciaments i posicions siguin precisos, atenint-se a les directrius marcades per l’ Assemblea General.
2.- Per ser membre del Comitè Executiu serà requisit inexcusable pertànyer a l’ Assemblea de Representants, en el moment de la designació.
3.- El Comitè Executiu estarà integrat per tantes persones com Entitats (socis fundadors/ordinaris/adherits) conformen l’Assemblea de Representants, havent de determinar cadascuna d’elles, quin dels seus dos representants en l’Assemblea formarà part del Comitè Executiu.
A més, formarà part del Comitè Executiu la persona que ocupi la Presidència del CERMI CV, que deu en tot cas formar part de l’ Assemblea de Representants.
4.- Pèrdua de la condició de membre del Comitè Executiu:
4.1 Les persones membre del Comitè Executiu perdran la seva condició quan siguin substituïts com a representants per l’ Entitat que els va designar inicialment.
4.2 Les entitats membre del Comitè Executiu podran ser cessades per les causes i el procediment que es recull a l’ article 13.4 dels presents estatuts.
5.- La pertinença al Comitè Executiu no comporta cap retribució. Les despeses en què s’ incorri per l’ exercici d’ aquest càrrec seran, si s’ escau, reemborsables, prèvia justificació, segons el procediment i quanties que estableixi l’ esmentat òrgan.
ARTICLE 24. FUNCIONAMENT. –
1. El Comitè Executiu es reunirà en les dates que aquest determini i com a mínim una vegada cada tres mesos; així mateix quan ho consideri oportú la Presidència o ho demani la majoria dels seus components. En aquest últim cas, serà convocat per la Presidència per reunir-se dins dels set dies següents a la petició, llevat de casos d’ urgència valorats per la Presidència, en què haurà de convocar-se en un termini no superior a cinc dies.
2. El Comitè Executiu quedarà vàlidament constituït quan concorrin a la reunió:
– la totalitat dels seus components, en primera convocatòria,
– un terç dels seus components en segona convocatòria, sempre que es troben presents la Presidència o, si no n’ hi ha, la Vicepresidència.
3. Entre la primera i la segona convocatòria no podrà mediar un període inferior a mitja hora.
4. Les resolucions i acords del Comitè Executiu s’adoptaran per majoria de dos terços de les entitats membres.
5. Les deliberacions i acords que es produeixin i adoptin en el Comitè Executiu seran transcrites per la Secretaria General a un Llibre d’Actes i seran signades per les persones que ostentin la Presidència i la Secretaria General.
6. Podran assistir a les reunions del Comitè Executiu amb el caràcter de convidades totes aquelles persones que consideri oportú la Comissió Permanent, amb veu però sense vot.
ARTICLE 25. COMPETÈNCIES. –
Correspon al Comitè Executiu del CERMI-CV:
a) Vigilar la fidel observança del que estableixen aquests Estatuts.
b) Formular els Comptes Anuals i el Pressupost d’ Ingressos i Despeses de l’ Exercici per a la seva posterior presentació a l’ Assemblea de Representants.
c) Proposar l’ admissió de noves Entitats membre que tinguin la categoria de socis a l’ Assemblea de Representants i admetre provisionalment les Entitats vinculades, donant-li compte a la primera Assemblea de Representants que se celebri de les admissions acordades.
d) Adoptar decisions i fixar posicions en matèries no reservades a l’ Assemblea de Representants, així com realitzar totes les gestions que calgui per a l’ àgil funcionament i el correcte compliment dels fins estatutaris.
e) El nomenament i cessament dels càrrecs unipersonals, segons s’ estableix a l’ article 23.
f) Preparar aquells estudis i informes que siguin necessaris per a la posterior elevació de propostes de resolució a l’ Assemblea de Representants.
g) La creació de Comissions i Grups de Treball i la designació dels seus responsables per a la preparació, estudi i anàlisi de determinades matèries, quan el volum dels assumptes a tractar pel CERMI-CV així ho requereixi.
h) Acordar la contractació i cessament de personal en règim laboral o de prestació de serveis.
i) Interpretar els preceptes continguts en aquests Estatuts i cobrir les seves llacunes, sempre sotmetent-se a les disposicions legals vigents en matèria d’ associacions.
j) Elaborar si s’ escau, el Reglament de Règim Intern, així com el Reglament Electoral, que hauran de ser aprovats per l’ Assemblea de Representants.
k) Acordar la convocatòria d’ eleccions.
l) Designar la representació formal del CERMI CV, a que hi hagi lloc en cada cas en els diferents òrgans de participació i institucions públiques, garantint l’ equilibri entre homes i dones.
m) Decidir sobre les qüestions de gestió que siguin de la seva competència.
n) Dur a terme accions de mediació i arbitratge en el supòsit de discrepàncies entre els socis, dirimint en el seu cas els conflictes que es puguin plantejar.
o) Aquelles altres que puguin venir-li atribuïdes en els presents Estatuts.
SECCIÓ TERCERA. – DE LA COMISSIÓ PERMANENT DEL COMITÈ EXECUTIU
ARTICLE 26. COMISSIÓ PERMANENT. –
1. És l’òrgan col·legiat subordinat del Comitè Executiu que té com a atribució fonamental i bàsica la de preparar i facilitar els treballs i activitats d’aquest. En cas d’ urgència acreditada, la Comissió Permanent podrà adoptar decisions i fixar posicions sempre dins del marc de les competències del Comitè Executiu, així com realitzar les gestions que siguin precises per a la defensa dels interessos del CERMI CV, donant compte immediat a aquest, en la primera reunió que celebri.
2. La Comissió Permanent del Comitè Executiu estarà integrada per quatre membres de ple dret, condició que recaurà en les persones que ostentin els càrrecs de la Presidència, Vicepresidència, la Tresoreria i la Secretaria General del CERMI CV.
3. Aquests òrgans unipersonals de representació que conformen la Comissió Permanent seran elegits per l’Assemblea General.
A aquests efectes, la persona que es postuli per ocupar la Presidència presentarà la seva candidatura amb una llista tancada en la qual constaran els noms de les persones que ocuparan la Vicepresidència, la Secretaria General i la Tresoreria.
Cap Entitat membre del Comitè acumularà més d’ un càrrec unipersonal, a fi de garantir la màxima representativitat i diversitat en la presa de decisions.
4.- Els òrgans unipersonals del Comitè Executiu seran elegits per un període de quatre anys. Si al llarg d’ aquest temps es produís alguna baixa, exceptuant la Presidència, la persona que ocupi la Presidència, proposarà persona que el substitueixi el Comitè Executiu, que haurà d’ aprovar la designació, que al seu torn haurà de ser ratificada en la següent Assemblea General. Aquesta substitució tindrà vigència fins a la finalització del corresponent mandat. En el cas que la baixa afectés la Presidència, es convocaran eleccions.
La persona que ostenta la Presidència podrà ser reelegida, a la finalització del seu mandat, per a un altre successiu com a màxim.
5.- A títol de convidats i per a matèries concretes i determinades, amb veu, però sense vot, podran assistir a les seves reunions aquelles altres persones que el propi òrgan col·legiat consideri oportú convocar, donant compte de la seva participació al Comitè Executiu.
6. La Presidència i la Secretaria General del CERMI CV assumiran també les funcions de Presidència i Secretaria General de la Comissió Permanent del Comitè Executiu.
7.- Quant al seu funcionament, el Comitè Executiu determinarà, mitjançant acord vàlidament adoptat, les normes i regles a les quals ajustarà la seva actuació la Comissió Permanent per a l’ exercici de les atribucions que té encomanades. En tot cas, serà d’ aplicació supletòria a la Comissió Permanent en aquesta matèria el que disposa l’ article 24 d’ aquests Estatuts per al funcionament del Comitè Executiu.
CAPÍTOL III.- ÒRGANS UNIPERSONALS. –
ARTICLE 27. DE LA PRESIDÈNCIA. –
1. La Presidència, màxim òrgan unipersonal del CERMI CV, és la responsable de la marxa de l’Entitat, a la qual competeix impulsar les seves activitats, supervisar el compliment dels seus fins i assumir la màxima representació institucional d’aquesta, tant en l’esfera interna com externa.
2. Corresponen a la Presidència les atribucions i funcions establertes en aquests Estatuts i en els seus reglaments i normes de desenvolupament, així com aquelles que vàlidament li puguin delegar l’Assemblea de Representants i el Comitè Executiu. En tot cas, la persona que ostenti la Presidència té com a atribucions:
a) Representar institucionalment i jurídicament, vinculant amb els seus actes, el CERMI CV, davant tot tipus d’ instàncies públiques i privades, i de caràcter administratiu i judicial. Específicament se li reconeix capacitat plena, previ acord preceptiu a l’ efecte del Comitè Executiu, per subscriure actes i contractes en el tràfic jurídic privat, així com qualssevol contractes, convenis o altres instruments jurídics amb les Administracions Públiques, podent atorgar poders generals i especials de representació processal.
b) Presidir i dirigir les reunions de l’ Assemblea de Representants, del Comitè Executiu i de la Comissió Permanent del Comitè Executiu, amb les altres funcions inherents a l’ exercici d’ aquestes responsabilitats, específicament la de remetre amb una antelació mínima de 15 dies les preceptives convocatòries de les sessions de l’ Assemblea, del Comitè Executiu i de la Comissió Permanent, indicant separadament l’ ordre del dia amb els punts a tractar així com el lloc, data i hora, en primera i segona convocatòria, de la reunió.
c) Impulsar i coordinar, amb caràcter general, la marxa dels diferents òrgans de representació i govern del CERMI CV, tant col·legiats com unipersonals, procurant el millor funcionament d’aquests d’acord amb el que estableixen els Estatuts i altres normes reguladores del CERMI CV.
d) Supervisar i assegurar el compliment dels Estatuts i de la resta de normes internes del CERMI CV, així com proposar a l’ Assemblea de Representants i al Comitè Executiu totes les mesures que consideri convenients per a l’ assoliment de la missió i compliment dels valors, fins i objecte de CERMI CV.
e) Revisar el grau de compliment dels acords adoptats per l’ Assemblea de Representants i pel Comitè Executiu.
ARTICLE 28. DE LES VICEPRESIDÈNCIA. –
1. La Vicepresidència és un òrgan unipersonal que comparteix amb la persona titular de la Presidència, les tasques d’impuls, coordinació i representació generals del CERMI CV, donant-li suport i prestant-li assistència i sota la seva direcció.
2. Corresponen a la persona que ostenti la Vicepresidència les atribucions i funcions establertes en aquests Estatuts i en els seus reglaments i normes de desenvolupament, així com aquelles que vàlidament li puguin delegar l’Assemblea de Representants, el Comitè Executiu i la pròpia Presidència. En tot cas, té com a atribucions:
-
- a) Substituir la Presidència en cas d’ absència, vacant, malaltia o altres supòsits de similars efectes, d’ acord amb el que disposin els presents Estatuts i les seves normes de desenvolupament o, si no n’ hi ha, quan així ho acordi el Comitè Executiu.
-
- b) Representar institucionalment el CERMI CV en els termes i en les condicions establertes en aquests Estatuts i en les seves normes de desenvolupament o d’ acord amb els criteris que pugui acordar el Comitè Executiu.
-
- c) Impulsar i supervisar les activitats de les Comissions i Grups de Treball la responsabilitat dels quals tingui assignada, assegurant la coordinació i el contacte fluid entre aquests òrgans i la Comissió Permanent i el Comitè Executiu.
ARTICLE 29. DE LA SECRETARIA GENERAL.-
1. La Secretaria General és l’òrgan unipersonal encarregat de la fe pública del CERMI CV, per la qual cosa ostenta el poder certificant general de tots els òrgans col·legiats.
2. Li corresponen totes les funcions que li delegui l’Assemblea de Representants i el Comitè Executiu, i en tot cas:
a) Redactar, per ser trameses amb una antelació mínima de 15 dies, les preceptives convocatòries de les sessions de l’ Assemblea, del Comitè Executiu i de la Comissió Permanent, indicant separadament l’ ordre del dia amb els punts a tractar, el lloc, data i hora de la reunió en primera i segona convocatòria, adjuntant la documentació necessària per al seu estudi.
b) Redactar i aixecar Acta de les reunions de l’ Assemblea, del Comitè Executiu i de la Comissió Permanent, que haurà de traslladar a l’ oportú Llibre d’ Actes.
c) Emetre certificació del contingut de les Actes i dels acords vàlidament adoptats pels òrgans col·legiats.
d) Custodiar la documentació preceptiva del CERMI CV.
ART. 30. DE LA TRESORERIA.-
1.-La Tresoreria és l’ òrgan unipersonal encarregat de l’ administració dels assumptes de caràcter patrimonial i economicofinancer.
2.- Li corresponen totes les funcions que li delegui l’ Assemblea de Representants i el Comitè Executiu, i en tot cas:
-
- Gestionar el cobrament de les quotes assignades a les Entitats integrants del CERMI CV.
-
- Supervisar la comptabilitat i ordenar els pagaments, amb el vistiplau de la Presidència.
-
- Elaborar la proposta d’ Informe Econòmic relatiu a l’ inici i tancament de cada exercici, que s’ hagi de sotmetre a l’ aprovació de l’ Assemblea, així com supervisar la posterior presentació i registre dels Comptes Anuals.
TÍTOL III.- RECURSOS HUMANS I VOLUNTARIAT
ART. 31. RECURSOS HUMANS.-
El CERMI CV disposarà d’ una plantilla amb els recursos humans necessaris, en funció de la seva capacitat financera, per al seu degut funcionament i l’ adequat compliment dels seus fins, especialment, pel que fa a l’ elaboració tècnica de projectes i al suport administratiu, primant la contractació de persones amb discapacitat i amb perspectiva de gènere.
ART. 32. REGIM DEL PERSONAL VOLUNTARI.-
El CERMI CV, promourà les accions de voluntariat i podrà comptar per al compliment dels seus fins amb personal voluntari, l’ estatut jurídic de drets, obligacions i garanties del qual se subjectarà a les disposicions legals i reglamentàries, a nivell estatal i autonòmic, sobre aquesta matèria.
TÍTOL IV.- RÈGIM ECONÒMIC I FINANCER
ARTICLE 33. RECURSOS ECONOMICOFINANCERS.-
Els recursos economicofinancers del CERMI CV estaran constituïts per:
-
- El seu patrimoni i els seus rendiments.
-
- Les aportacions que, en concepte de quotes, abonaran les Entitats que l’ integren.
-
- Les subvencions procedents d’ entitats públiques o privades, destinades al compliment dels fins socials.
-
- Les donacions, herències i/o llegats procedents de persones físiques o jurídiques en concepte d’aportacions destinades al compliment dels fins socials.
-
- Ingressos procedents d’ activitats econòmiques.
ARTICLE 34. QUOTES.-
-
- Les Entitats membre tenen l’obligació de col·laborar al sosteniment econòmic i financer del CERMI CV, mitjançant l’abonament de la quota ordinària, derrames i altres aportacions que fixi l’Assemblea per a cada tipus de soci.
-
- Les Entitats pertanyents al CERMI CV que no haguessin abonat la quota corresponent a l’ any anterior perdran el seu dret a exercir el vot en l’ Assemblea de Representants i en el Comitè Executiu, de conformitat amb el previst a l’ article 13 dels presents Estatuts.
ARTICLE 35. INGRESSOS PROCEDENTS D’ ACTIVITATS ECONÒMIQUES.-
Els rendiments nets derivats d’ activitats econòmiques, es destinaran exclusivament al compliment dels fins del CERMI CV, sense que procedeixi el seu repartiment entre les Entitats associades.
ARTICLE 36. DE LES RELACIONS JURÍDIQUES AMB ENTITATS BANCÀRIES I FINANCERES. –
La contractació de productes financers amb entitats bancàries, independentment de la forma que adoptin, s’ efectuarà sota la signatura autoritzada de, almenys, dues de les quatre persones que en aquell moment ostentin els càrrecs de Presidència, Vicepresidència, Secretaria General i Tresoreria, previ acord a l’ efecte adoptat pel Comitè Executiu, que, així mateix, podrà acordar motivadament invalidar per al tràfic jurídic del CERMI CV qualsevol de les esmentes firmes.
La disposició dels fons dipositats en entitats bancàries o financeres es farà mancomunadament, bastant amb dues de les signatures autoritzades.
ARTICLE 37. COMPTES ANUALS.-
El CERMI CV portarà una comptabilitat on quedarà reflectida la imatge fidel del seu patrimoni i la seva situació economicofinancera i disposarà d’ un inventari actualitzat dels seus béns, a fi de donar compliment a les seves obligacions legals.
Així mateix, el CERMI CV formularà els Comptes Anuals de conformitat amb la normativa vigent en cada moment.
El tancament d’ exercici associatiu coincidirà amb l’ últim dia de l’ any natural.
TÍTOL V.- DE LA DISSOLUCIÓ I LIQUIDACIÓ
ARTICLE 38. DISSOLUCIÓ.-
El CERMI CV es dissoldrà:
1) Per voluntat dels seus membres integrants manifestada a l’ Assemblea de Representants amb el vot favorable de dos terços de la totalitat de les Entitats membre.
2) Quan s’ acrediti la impossibilitat absoluta de donar compliment a les finalitats per a les quals va ser creat.
3) Quan així es justifiqui per disposició legal.
ARTICLE 39. LIQUIDACIÓ.-
Acordada o decretada la dissolució, la liquidació del patrimoni del CERMI CV serà practicada pel Comitè Executiu, constituït a l’ efecte en Junta Liquidadora, o en altre cas, per l’ òrgan de liquidació designat judicialment.
Durant el període de liquidació, llevat d’ intervenció judicial, l’ Assemblea de Representants del CERMI CV conservarà amb plenitud els poders i facultats que li atorguen els presents Estatuts.
ARTICLE 40. DESTINACIÓ DELS BÉNS.-
En cas de dissolució i una vegada practicada la liquidació de tots els drets i obligacions, el romanent dels fons, si n’ hi hagués, es donarà a les Entitats membre del CERMI CV en el moment de la seva dissolució i per parts iguals o, alternativament, al CERMI Estatal.
DISPOSICIONS ADDICIONALS.-
PRIMERA.- Serà l’ obligació dels òrgans de govern oferir en format accessible les comunicacions, notificacions, acords i, en general, la informació que es proporcioni a totes les seves Entitats membre.
SEGONA.-. Excepcionalment i per causes justificades, podrà acordar-se la celebració de reunions de caràcter no presencial del Comitè Executiu o de la Comissió Permanent del Comitè Executiu, sempre que en l’ acord de convocatòria s’ estableixin mecanismes que garanteixin la transparència, l’ adequació, la procedència i la seguretat jurídica dels processos de deliberació i de presa de decisions.
TERCERA.- Les convocatòries, comunicacions, notificacions, acords, i, en general, qualsevol flux informatiu de o entre els òrgans col·legiats i unipersonals del CERMI-CV i les seves Entitats membre podran realitzar-se pels mitjans telemàtics i electrònics apropiats a aquests efectes, sempre que quedin garantits els drets d’aquestes a la informació i a la participació reconeguts en aquests Estatuts i en les seves normes de desenvolupament.