- El moviment valencià de la discapacitat aportarà la seua experiència i coneixement en l’àmbit de la discapacitat per a garantir que la reconstrucció siga veritablement inclusiva.
- L’entitat valora positivament que es tingui en compte les necessitats del col·lectiu que representa.
Les persones amb discapacitat tindran veu en el grup d’experts per a la reconstrucció de les zones afectades per la DANA impulsat per l’Executiu central. Així ho ha confirmat la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, al Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV). Aquesta iniciativa busca una reconstrucció coordinada entre tots els agents professionals i socials per la qual cosa el moviment valencià de la discapacitat valora positivament que es tinga en compte la diversitat social, incloent les necessitats del col·lectiu que representa.
El paper de CERMI CV en el grup d’experts
CERMI CV aportarà la seva experiència i coneixement en l’àmbit de la discapacitat per garantir que la reconstrucció sigui veritablement inclusiva.
El seu paper en aquest grup d’ experts se centrarà en:
- Promoure l’ accessibilitat universal: Assegurarem que les infraestructures reconstruïdes, així com els espais públics i serveis, siguin accessibles per a totes les persones, independentment de la seva discapacitat. Això implica la implementació de dissenys universals i l’ eliminació de barreres físiques, sensorials, cognitives i comunicatives.
- Incorporar la perspectiva de les persones amb discapacitat: Treballarem perquè les necessitats i prioritats de les persones amb discapacitat es tinguin en compte en totes les etapes del procés de reconstrucció, des de la planificació fins a l’ execució.
- Impulsar la inclusió en els plans d’ emergència: CERMI CV advoca per la inclusió real en l’elaboració i implementació dels plans d’emergència.
En aquest sentit, les seves propostes per a plans d’ emergències inclusius es basen en:
- Protocols de comunicació accessibles: Adaptació dels canals de comunicació per garantir que les alertes i la informació siguin accessibles per a totes les persones amb discapacitat.
- Plans d’ evacuació inclusius: Desenvolupament de protocols d’ evacuació que considerin les necessitats específiques de persones amb discapacitat, mobilitat reduïda o limitacions sensorials.
- Disponibilitat de recursos de suport: Garantir que els centres d’ emergència comptin amb recursos de suport específics, com equips d’ assistència, intèrprets de llengua de signes i materials de comunicació adaptats.
- Formació del personal d’ emergència: Capacitar el personal d’ emergència en l’ atenció a persones amb discapacitat en situacions de crisi.
- Fomentar la participació activa: Incentivarem la participació de les persones amb discapacitat en la presa de decisions i en el seguiment del procés de reconstrucció.
Finalment, CERMI CV agraeix la invitació a formar part d’aquest grup d’experts i reafirma el seu compromís amb la construcció d’una societat valenciana més justa i inclusiva. Estem convençuts que, treballant conjuntament, podem aconseguir una reconstrucció que tingui en compte les necessitats de tota la ciutadania i que permeti que les persones amb discapacitat visquin amb autonomia, seguretat i dignitat.