- Un document crucial que marca un compromís per assegurar que la transformació digital sigui accessible i inclusiva per a les persones amb discapacitat
- Enllaç a la Declaració de València: https://cermicv.es/2024/10/declaracion-de-valencia-sobre-transformacion-digital-justa-e-inclusiva/
El Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) han presentat la Declaració de València sobre transformació digital justa i inclusiva com a colofó al XVIII Congrés de CERMIS Autonòmics, un document crucial i imprescindible d’orientacions per a establir les bases perquè la tecnologia i digitalització representen i actuen com a eines d’equitat, garantint un món accessible per a totes les persones.
La presentació de la Declaració de València que s’emmarca en la celebració del 25 aniversari de CERMI CV, ha tingut lloc en el XVIII Congrés de CERMIS Autonòmics, celebrat a València els dies 18 i 19 d’octubre de 2024 sota el lema “Per una Transició Digital Justa i Inclusiva: Educació i Acció contra la Bretxa Digital de les Persones amb Discapacitat“. Aquesta declaració, llegida per la tresorera del CERMI CV, Rosa Bayarri, marca un compromís per assegurar que la transformació digital sigui accessible i inclusiva per a les persones amb discapacitat, establint principis i accions fonamentals.
Entre les principals línies d’ acció, es destaca la necessitat de protegir les persones vulnerables en l’ entorn digital mitjançant marcs normatius que incloguin la seva veu, garantint que la tecnologia elimini desigualtats en lloc de crear-les. A més, es promou l’educació digital i la formació per a l’ocupació, enfocant-se en la capacitació de dones i nenes amb discapacitat per reduir la bretxa digital i dotar-les d’habilitats en un món tecnològic en evolució.
La declaració també subratlla la importància d’incorporar la intel·ligència artificial de forma ètica i accessible, desenvolupant-la en col·laboració amb les persones amb discapacitat perquè la seva implementació respecti la privacitat i dignitat individual. Així mateix, es crida les organitzacions que treballen amb aquest col·lectiu a liderar el canvi digital utilitzant eines tecnològiques que optimitzin la gestió i participació social.
Una altra prioritat és el desenvolupament de polítiques públiques inclusives que garanteixin l’accessibilitat digital per a tothom, amb finançament adequat per mantenir i desenvolupar tecnologies accessibles. A més, s’ aborden les desigualtats de gènere en l’ àmbit digital, promovent la participació de dones i nenes amb discapacitat en la vida social i econòmica.
La Declaració de València constitueix un compromís col·lectiu per avançar cap a un entorn digital equitatiu, i s’insta actors públics i privats a treballar junts per assegurar que la digitalització sigui inclusiva. Aquesta declaració és un pas fonamental cap a un futur on la tecnologia actuï com a eina d’equitat, assegurant un món accessible per a tothom
CONCLUSIONS
Les conclusions han estat exposades pel comissionat adjunt del CERMI Estatal, Luis Javier Alonso utilitzant Chat GPT per a això. Entre les conclusions arreplegades per aquesta eina s’ha destacat la importància de dur a terme una transformació digital que no deixe arrere a les persones amb discapacitat promovent la inclusió, la igualtat d’oportunitats i l’ús responsable de les tecnologies.
ACTE DE CLAUSURA
L’acte de cloenda d’aquest XVIII Congrés de CERMIS Autonòmics ha sigut a càrrec del director general de persones amb discapacitat de l’Ajuntament de València, Javier Copovi Carrión; la comissionada de CERMIS Autonòmics, Teresa Palahí Juan; el president del CERMI CV, Luis Vañó Gisbert; el secretari general del CERMI CV, Enrique Llin Ruiz; i una intervenció en vídeo del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón Guixot;
Els participants en aquest acte de cloenda han fet un resum de la jornada i una valoració d’aquesta recordant que “la transformació digital ha de ser social o no ho serà”, i desitjant que “la tecnologia, no només acceleri el canvi, sinó que impulsi l’equitat”, missatges que s’ha transmès durant tot el Congrés.
CONVERSATORI
En aquest Congrés s’ha comptat amb un conversatori en el qual s’ha explorat transformació digital inclusiva al servei de la Governança millorada de les organitzacions socials de la discapacitat, en una taula moderada per la vicepresidenta del Consell General de l’ONCE i Patrona de FCM, Patricia Sanz Cameo. En aquest debat han participat el secretari general de CERMI Canàries, Miguel Déniz Méndez; la presidenta del CERMI Castella-la Manxa, Cristina Gómez Palomo; i el president del CERMI Balears, Alessandro Marinelli Pina. En aquesta taula s’ha reflexionat sobre les fites assolides i els desafiaments que encara persisteixen en la digitalització de les organitzacions. Els ponents han coincidit que la governança millora implica una gestió efectiva, prendre decisions, tenir una actitud participativa i una major capacitat de resposta cap als beneficiaris.
Així mateix, la salut digital i inclusiva, ha sigut un dels temes del conversatori moderat pel president del CERMI CV, Luis Vañó i en el qual han participat el secretari general de CERMI La Rioja, Juan Javier Muñoz Ruiz; el president de CERMI Galícia, Luciano Fernández Pintor; la secretària general del CERMI Astúries, Marta Malgor Vázquez; i el secretari general del CERMI Melilla, Carlos Alberto Gordillo Ripoll. En aquesta taula han debatut sobre l’accessibilitat i l’atenció personalitzada per a les persones amb discapacitat.
La bretxa digital agreujada en el cas de les dones i nenes amb discapacitat ha estat un altre dels conversatoris que han tingut lloc durant l’últim dia de jornada. En aquesta taula, moderada per la comissionada de CERMIS Autonòmics i Patrona de la FCM, Teresa Palahí Juan, han participat representants de diferents territoris, en concret, de CERMI Aragó, CERMI Madrid, CERMI Navarra, CERMI Extremadura. En aquesta taula han explicat com treballen des de les entitats per promoure la inclusió digital entre les dones i nenes amb discapacitat en el seu fidel compromís d’empoderar-les per frenar i esborrar aquestes barreres digitals.
PONÈNCIES
De la mateixa manera, aquest segon dia de jornada del XVIII Congrés Autonòmic celebrat a València ha comptat amb dues ponències. Una d’elles centrada en la transformació digital a la Comunitat Valenciana, de la mà del director general d’innovació de la Conselleria d’Innovació, indústria, comerç i turisme de la Generalitat Valenciana, Juan José Cortés Vélez. En aquesta ponència s’ha posat en relleu el potencial inclusiu per a les persones amb discapacitat que suposa la transformació digital.
Les administracions locals com a motors d’inclusió digital, i l’acció de l’ajuntament de València, han sigut una altra de les temàtiques abordades durant la ponència moderada i presentada per la representant del Comité Executiu del CERMI CV, Teresa Navarro Ferreros i que ha sigut impartida pel director d’Innovació del Centre d’Innovació de l’Ajuntament de València, David Rosa Mañez. Durant la seua ponència ha explicat que “l’ajuntament de València estem treballant per a estar a l’avantguarda de la innovació i accessibilitat tecnològica” en concret, en projectes d’innovació com el que s’emmarca dins de València Innovation Capital, l’estratègia de la regidoria d’innovació de l’ajuntament de València per a fomentar “una ciutadania dinàmica, diversa i creativa”.