- CERMI CV s’ha reunit amb la Direcció General d’Habitatge per a abordar l’accessibilitat i la inclusió en aquest àmbit
- Totes les propostes plantejades se sustenten en tres pilars fonamentals: accessibilitat, assequibilitat i inclusió
El CERMI CV (Comitè d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana) s’ha reunit avui amb la Direcció General d’ Habitatge de la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, representada per Doña Ana Isabel Caballer Almela per a garantir que les polítiques d’habitatge a la Comunitat Valenciana siguen inclusives i accessibles per a la ciutania. A més, en un esforç de cogovernança, el moviment de la discapacitat ha proposat, entre altres mesures, la implementació un Pla autonòmic de desinstitucionalització per tal de promoure la vida independent i en comunitat del col·lectiu.
Durant la trobada s’han discutit i suggerit iniciatives amb motiu de les dificultats , ja no només d’accessibilitat universal sinó econòmica, que enfronten les persones amb discapacitat per accedir a habitatges dignes i accessibles. Com per exemple, la necessitat d’un Pla Autonòmic de Desinstitucionalització que impliqui polítiques sanitàries, d’habitatge i d’atenció a la discapacitat i/o dependència, promovent habitatges públics accessibles i assequibles als barris urbans; en base a la recent aprovada Estratègia Estatal per a un nou model de cures a la comunitat. Per tant, en aquesta línia, l’entitat urgeix el desenvolupament de directrius per aconseguir-ho.
A més, s’ha ressaltat la rellevància de la Llei d’Habitatges Col·laboratius, que, conforme a les directrius de l’Estratègia Estatal per a un nou model de cures en la comunitat (2024-2030), busca fomentar habitatges col·laboratius que combinin l’autopromoció i autogestió amb espais compartits, promovent la vida comunitària i la inclusió social.
En aquest context, CERMI CV vol que s’impulsin noves formes d’habitabilitat i convivència que siguin inclusives i innovadores, garantint el dret a viure en un domicili triat amb els suports necessaris. Per a això proposa, en base a la Transició a Formules de Vida Inclusiva i Independent; un programa d’ajudes destinat a persones amb discapacitat o persones majors institucionalitzades, oferint una ajuda de 12.000 euros per cada persona que decideixi abandonar la institució social residencial per traslladar-se a un habitatge en la comunitat que reuneixi condicions d’habitabilitat i accessibilitat universal. Aquest ajut s’ aplicaria a habitatges sota contracte d’ arrendament subscrit per la persona beneficiària.
El moviment de la discapacitat també ha plantejat una fiscalitat proactiva i noves prestacions públiques per donar suport a les persones amb discapacitat en l’accés i manteniment del seu habitatge. S’ha sol·licitat la reactivació del Pla Renhata i la possibilitat d’incloure aquestes ajudes en una ordre,ja existent, com és la 6/2022. A més, s’ha tractat la importància de proporcionar informació exhaustiva a la ciutadania, mitjançant una relació de preguntes freqüents relacionades amb el Pla VIVE de la Generalitat Valenciana, alineades amb els principis de transparència i bon govern.
Un altre tema abordat va ser el compromís del Consell en matèria d’habitatge, centrat en l’adequació de la dispersa legislació vigent i la posada en marxa d’habitatges de protecció pública (VPP) que responguin a la demanda, especialment dels col·lectius més vulnerables, incloent-hi les persones amb discapacitat. CERMI CV va subratllar la necessitat de simplificar i adequar la legislació en matèria d’habitatge, garantint l’efectiva implementació de VPP, en línia amb la futura Llei d’Accessibilitat Universal i Inclusiva de la Comunitat Valenciana i la nova Estratègia Estatal per a un Nou Model de Cures i Desinstitucionalització.
Finalment, CERMI CV ha plantejat la possibilitat de conformar una Taula Tècnica per a l’Habitatge Inclusiu o un Consell sobre la Qualitat de l’Arquitectura, amb representació de tots els actors implicats en l’àmbit de l’habitatge, incloent les entitats de la discapacitat. Aquest òrgan serviria com a espai d’ intercanvi de coneixement, participació, consulta i assessorament en matèria de qualitat de l’ arquitectura, incorporant l’ accessibilitat universal i la gestió respectuosa de la diversitat d’ usos de l’ entorn construït.
La reunió ha conclòs amb un compromís mutu de continuar treballant junts per a garantir que les persones amb discapacitat a la Comunitat Valenciana tinguen accés a vivendes dignes, accessibles i assequibles, enfortint així la seua inclusió i participació en la societat.